Värt att veta om vattensporter i Sverige

Varmt välkommen till en sida där fullt fokus ligger på alla sporter och aktiviteter som har med vatten att göra! Kanske är du en nybörjare som främst letar efter information eller kanske är du rutinerad och mer söker inspiration? Oavsett huvudsaklig anledning till ditt besök hoppas vi att du hittar vad du letar efter. Här finns något för alla!

Eftersom Sverige till stor del är omgärdat av vatten – för att inte tala om alla sjöar som landet har att erbjuda – är det inte konstigt att vattensport är en stor del av mångas liv. Därmed inte sagt att det inte finns mer att upptäcka. Vattensport kan vara så mycket mer än bara simning, även om det kanske är vad de flesta förknippar ordet med.

Värt att veta om vattensporter i Sverige

Vattensport i korthet

Innan vi gör en djupdykning i ämnet är det på sin plats med en liten översikt. Generellt delas vattensport in i tre kategorier beroende på var utövaren befinner sig i förhållande till vattnet, det vill säga antingen på vattnet, i vattnet eller under vattnet. Vissa sporter är också endast delvis vattensporter, till exempel femkamp eller triathlon där endast ett eller flera av tävlingsmomenten involverar vatten.

Några av de vanligaste vattensporterna som utövas på vattnet är kanotsporter, olika typer av surfing och vattenskidor, samt segling. Eftersom dessa typiskt sett kräver en viss sorts externa förhållanden och inte sällan ganska otymplig eller dyr utrustning är de dock i Sverige mindre populära än sporter som utövas i eller under vattnet, som simning, simhopp, vattenpolo eller varför inte vattengympa.

Det faktum att några av Sveriges mest kända atleter utövar simning är med största sannolikhet också en anledning till att det är en av de mest populära vattensporterna. Hela svenska folkets Sarah Sjöström – med alla sina guldmedaljer – är en av dem. Förhoppningsvis kan denna sida fortsätta att inspirera på samma sätt så att vattensport fortsätter få den uppmärksamhet den förtjänar.