Kitesurfing i Sverige

Kitesurfing har inte varit etablerat i Sverige i mer än drygt 20 år, men trots det har sporten hittats av en dedikerad krets utövare som alltid är på jakt efter nya ställen att ta ut brädan till. I denna artikel listar vi de bästa centren för kitesurfing – där du som är nybörjare kan få hjälp – samt andra guldkorn längs kusten i vårt avlånga land för de mer rutinerade kitesurfarna.

Det är allmänt känt att Skåne är ett enda stort blåshål. Samtidigt som det irriterar cyklister å det yttersta gör det kitesurfare överlyckliga. En av de mest kända platserna för kitesurfing är Lomma strax norr om Malmö. På Lomma Beach House erbjuds olika typer av kurser i kitesurfing och där finns även en shop för den som är ute efter att köpa ny egen utrustning, alternativt hyra utrustning över dagen.

Kitesurfing i Sverige

Med vinden i ryggen mot nästa mål

Befinner du dig på andra långsidan av Sverige är ett hett tips att besöka Öland Kiteskola i Saxnäs. Detta surfcenter förser dig med utrustning och lektioner av en utbildad IKO-instruktör om så önskas. På Saxnäs Surfcenter kan du välja mellan privatlektioner efter överenskommelse eller andra typer av kurspaket av varierande längd. Det passar både dig som vill fräscha upp kunskaperna under tre timmar, eller få en komplett genomgång under två dagar.

En aktör som bedriver verksamhet på flera platser i landet är Kiteboardcenter. De har egna skolor i Stockholm, på Gotland, på Öland och i Blekinge, samt partnerskolor i Malmö, Varberg och Umeå. Detta gör att du kan starta en kurs på ett av dessa center och fortsätta på ett annat om det passar dina omständigheter bättre. En klar fördel om du till exempel är på semester i en del av Sverige du inte vanligtvis befinner dig i!

Naturligtvis är även Gotland en knutpunkt för kitesurfare. Där finns till exempel Surfbussen, en surfskola med flera olika paketerbjudanden. Standard för samtliga paket är dock att det aldrig är fler än två elever per instruktör, vilket gör att du får så mycket uppmärksamhet och hjälp som möjligt. De utgår från stranden i Gnisvärd, men lektionerna kan ta plats var som helst på ön beroende på hur vind- och vattenförhållandena ser ut, samt dina preferenser.