Bästa båtturer på havet

Färja eller kryssning på Östersjön är en klassiker i sammanhanget. Från Värtahamnen i Stockholm utgår dagligen båtturer från dygnslånga till några dagar långa. Båtturerna lockar med mat, dryck och shopping till bra priser. Ofta erbjuds uppträdanden av kända artister och band som kan göra båtturen till något extra. I juletider finns det julbordskryssningar som normalt är 24 timmar där julbordet med dryck är det som lockar gästerna att åka med.

Västkusten erbjuder flera olika alternativ för den som är sugen på att åka båt. Från Göteborg finns kommunala alternativ för att åka ut i skärgården. Det går att åka på singelbiljetter med byten från spårvagn till färja för att ta sig till exempelvis Hönö. Den mest kända turen är ändå seightseeingbåten Paddan som går under broarna inne i Göteborg. Andra populära båtturer är runt Marstrand och Fjällbaka där olika kommersiella båtar kan ta dig runt.

Bästa båtturer på kanal och sjö

Bästa båtturer på havetEn kryssning på Göta Kanal är en riktig svensk klassiker där dagsturer till längre kryssningar erbjuds i pittoreska miljöer. Fyradagars-kryssningen Göteborg- Stockholm eller Stockholm – Göteborg sker med M/S Juno som är världens äldsta passagerarbåt med hytter från 1874 och erbjuder turer på Göta Kanal. Kryssningarna kan ske med helpension och organiserade stopp efter kanalen. Avgångar sker mellan maj och augusti och priser startar från 13 995 kronor för 4-dagars kryssningen.

Värnen är Europas största insjö med fler än 22 000 skärgårdsöar. Det är populärt att ö-luffa runt bland öarna och det finns flera spännande båtturer på Värnen. M/S Bellvue och M/S Marianne gör båda turer på Göta Kanal och ut i Värnens skärgård. Det går att åka på räkkryssningar eller ta turer mellan Mariestad till Läckö Slott som går under dagstid vår och sommar. I Värnen är båtturer väldigt omtyckta aktiviteter och utbudet stort.

Utforska Mälaren och Stockholm via båt och se en helt ny sida av naturen kring huvudstaden. Det finns flera olika populära båtturer att testa, Dagsturen till vikingastaden Birka är en dagstur som går genom Mälaren och kostar från 315 kronor, upplev historia och en trevlig stund på sjön på samma dag. En annan mycket populär tur över dagen är till kungliga Drottningholms slott som går dagligen och kostar från 240 kronor.