Paddla kajak i Sverige

Sverige har gott om olika kanotcenter för den som är nyfiken på att testa kajakpaddling eller är erfarenhet paddlare som vill testa nya ställen. Bara i Skåne finns det upp emot 25 olika center att välja bland. Sverige med sin vackra natur och långa kustremsa bjuder in till många vackra platser för paddling. Det finns skärgård och även många sjöar som lämpar sig för att glida fram i en kajak.

Det finns flera anlagda leder för paddling, exempelvis kan du testa att paddla på Muonio Älv i Norrbotten, Nissan i Småland, Rönneå i Skåne samt på flera leder i Uppland och i trakten kring Gävleborg. I anslutning till lederna finns det ofta möjlighet till fiske, uthyrning av utrustning samt stugor att hyra så att du kan ha det bekvämt mellan varven ute på vattnet. Ofta erbjuds även kurser för den som vill lära sig grunderna.

Paddla kajak i Sverige

Utforska paddlingsleder i Sverige

Ett område som har blivit uppskattat för sina vackra paddlingsmöjligheter är Norra Uppland. Här hittar du Kolarmoraån med en led som är 18 kilometer lång. Längs vägen erbjuds möjlighet till både bad och fiske. En annan led i samma område är i Tämnarån som börjar i Tierp och forsätter 8 kilometer söderut till Strömsberg. Leden lämpar sig särskilt för familjer, nybörjare och barngrupper. Det går även att tälta i anslutning till leden.

Den sista leden i Upplandstrakten är i Fyrisån som flyter igenom Uppsala. Leden är något mer avancerad än de andra i regionen. För den som väljer Skåne för sitt kajakäventyr finns det många valmöjligheter. Exempelvis kan du paddla i Rönneå, Kävlingeån, Helgå och Immeln. Rönneå bjuder på en paddling på 8,5 kilometer med många lyft och den totala fallhöjden 54 meter. Ån är populär för paddlare och bjuder på vacker natur och vyer över det skånska landskapet.

En stor aktör inom kajakpaddling är portalen Point 65 Sweden. Här hittar du information om olika turer, uthyrningsställen och kurser. Du får en översikt över utbudet på olika orter och guidas igenom bokningen av ditt äventyr med kajak. Om du är helt ny kan det vara bra att gå en kortare introduktionskurs innan du ger dig ut på egen hand. Sen är det bara att njuta av allt det vackra som Sverige har att erbjuda.